Dom in vrt

Zakaj je smrekov les najpogostejša izbira?

Smrekov les

Lesena gradnja v porastu, prav tako je les redno v rokah različnih mojstrov, mizarjev in ljubiteljskih mojstrov, ki urejajo svoj dom ali vrt. Med različnimi vrstami lesa pa se zelo velikokrat odločajo za smrekov les. Tega je na naših tleh v obilju, je lep in zelo kvaliteten.

Gre za les, iz katerega se največkrat izdelujejo ostrešja, stavbno pohištvo, opaži, okna in vrata ter stenske in stropne obloge. Smrekove deske pa so zelo primerne tudi za izdelavo lesenih ograj, balkonov, pa denimo manjših brunaric in lesenih fasad.

Smrekov les je cenovno ugoden

Eden od razlogov, zakaj je smrekov les tako pogosta izbira pri mojstrih in v gradnji, tiči v njegovi ceni. Smrekov les je dokaj ugoden, a hkrati tudi dovolj kvaliteten, da zadovolji potrebam, katerim je namenjen. Nemalokrat lahko zasledimo, da ga ljudje podcenjujejo, medtem ko v nebo povzdigujejo katero drugo vrsto lesa.

Skobljane lesene deske SMREKA

Skobljane lesene deske SMREKA — Lesoteka trgovine d.o.o.

A dejstvo je, da smreka ne zaostaja veliko za ostalimi. Včasih celo tako zelo malo, da ni vredno omembe. Morda tega niste vedeli, a določene malenkosti, ki smrekov les postavljajo na kakšno stopničko nižje, lahko povsem enostavno odpravite že s pravim premazom.

Smrekov les v gradnji

Kot smo že omenili, je smrekov les precej uporabljan v gradnji. Poleg tega, da si lahko z njim postavimo tudi manjšo brunarico, pa se veliko uporablja tudi na vrtu, na dvoriščih in za gradnjo balkonov. Ste vedeli, da smreka tvori kar eno tretjino slovenskih gozdov?

Pa se vrnimo nazaj k uporabi tega lesa. Smrekove letve denimo uporabljamo za lesene podkonstrukcije, ostrešja, predelne stene in druge lesene konstrukcije. Takšne boste našli tudi v Lesoteka trgovine d.o.o., kjer imajo na voljo precej izbire, kar se lesa tiče. Vam pa deske in letve lahko tudi razrežejo na zahtevane dimenzije.

Zakaj je smrekov les tako uporaben?

Kot smo že omenili, je smrekov les močno razširjen v Sloveniji, in če ni sezone, ko bi gozdovi trpeli zaradi žledoloma ali vetra, je smrekov les razmeroma lahko nabaviti. Smrekov les je zelo uporaben v gradnji zaradi svoje nizke specifične mase in razmeroma visoke trdnosti.

Skobljane lesene letve SMREKA

Skobljane lesene letve SMREKA — Lesoteka trgovine d.o.o.

Prav zato ga mojstri in graditelji tako radi uporabljajo pri izdelavi konstrukcij in v mizarstvu. Gre za les, ki ga je dokaj lahko obdelovati in se pogosto znajde v različnem pohištvu, pa tudi vratih in oknih. Pa še nekaj. Odpad, ki nastane pri obdelavi smrekovega lesa, je odlična osnova za najboljše pelete.

Smrekov les je trajen

Znano je, da so zgradbe, v katerih so uporabljali smrekov les, dočakale celo sto let in več. Prav to pa smrekov les postavlja precej visoko na lestvici vrst lesa, ki morajo zagotavljati svojo dolgotrajno obstojnost. Skrivnost te dolgoživosti smreke tiči v celični in vlaknasti sestavi.

Seveda pa je vse skupaj odvisno od prvega koraka dalje. Pri gradnji je potrebno uporabljati zgolj zdrav in ustrezno sušen les. Ne sme biti zametkov lubadarja ali kakšnih drugih poškodb. Le na ta način lahko, ob pravi obdelavi in zaščiti, les ponudi vse tiso, kar mu štejemo v dobro. Lahko ste prepričani, da vas smrekov les ne bo nikoli razočaral.

Ne spreglejte
Dom in vrt

Zakaj ogrevati s toplotno črpalko?

Dom in vrt

Vse, kar morate vedeti o beljenju sten

Dom in vrt

Kje kupiti udobno in kakovostno posteljo?

Dom in vrt

Kje uporabiti izolacijsko folijo Gefitas?