Dom in vrt

Vse, kar morate vedeti o beljenju sten

Beljenje sten

Na vsake toliko časa si verjetno tudi vi želite nekaj spremeniti v svojem domu. Če ne drugega, se lotite beljenja sten, saj že samo s tem lahko dosežete neverjetne spremembe na bolje. Da pa so učinki ter rezultati pri tem delu kar najboljši, je potrebno vedeti kar nekaj pomembnih zadev.

V nadaljevanju vas bomo s pomočjo nasvetov popeljali v učinkovit svet beljenja, kjer se boste seznanili ne samo z osnovami, temveč tudi z različnimi triki in metodami, ki vam bodo zagotovili navdušujoč rezultat. Ste pripravljeni?

1. Dobro očistite površino za beljenje

Pred beljenjem sten naj bodo vse površine čiste in gladke. V ta namen uporabite brusni papir. Brušenje naj bo nežno, po zaključenem delu pa stene očisite s suho krpo.

2. Neravne površine zapolnite z izravnalno maso

Barve na stene lahko pričnete nanašati šele, ko poskrbite za povsem ravne površine. Neravne površine zapolnite z izravnalno maso. Pri tem zapolnite vse luknjice, ki ste jih morda povzročili z neprevidnim ravnanjem.

3. Okolico opremite z zaščitnim trakom

Pred nanašanjem barve poskrbite za namestitev zaščitnega traku. Pri tem bodite kar se da natančni. Najbolje bo, da ga namestite s pleskarsko lopatico, saj ga boste kasneje lahko enostavneje odstranili.

4. Barvo primerno zmešajte

Ko boste nakupovali barve, ne pozabite kupiti še utrjevalca zanje. Z njim boste namreč dosegli dvoje. Sušenje barve se bo podaljšalo, zato boste imeli dlje časa na razpolago, da boste lahko popravili morebitne napake. Poleg tega pa je naloga utrjevalca tudi ta, da v veliki meri izravna barvo na steni. Odtisi čopičev in valčkov na steni bodo zato povsem nevidni.

5. Spraskajte črto med stikom sten

Verjetno veste, da je zelo težko nanesti barvo v čisti rob stene. Pri roki imejte zato izvijač, s katerim boste lahko najučinkoviteje spraskali črto med stikom dveh sten.

6. Zaščitite tla

Nikakor ne smete pozabiti na zaščito tal. Priporočamo vam, da pri tem uporabite kar platnene odeje. Te ne drsijo, barva skozi njih ne pronica tako, kot na primer pri rjuhah, ampak se vanje vpije.

7. Barvajte steno za steno

Pri beljenju je najpomembneje, da ne hitite. Pustite času čas. Nikakor ne prebarvajte vseh sten hkrati. Najprej se posvetite samo eni steni, šele ko je ta zares končana, preidite na drugo.

8. Zaščita oken ni potrebna

Neizkušeni pleskarji večji del časa namenijo tudi zaščiti oken, kar pa je v resnici popolnoma nepotrebno delo. Barvo boste namreč s stekel lahko povsem enostavno odstranili, potem ko se posuši. Če pa boste nanja nameščali zaščitni trak, je verjetnost ostanka nezaželenih sledi večja.

9. Valček umijte pred in po pleskanju

Četudi boste domov prinesli povsem nov, še neuporabljen valček, ga morate pred beljenjem sten temeljito očistiti. S tem boste poskrbeli za odstranitev prahu in peska, ki bi vam pri beljenju lahko prinesel nevšečnosti. Enako in še temeljiteje se umivanja valjčka lotite po zaključenem beljenju.

Ne spreglejte
Dom in vrt

Zakaj ogrevati s toplotno črpalko?

Dom in vrt

Kje kupiti udobno in kakovostno posteljo?

Dom in vrt

Kje uporabiti izolacijsko folijo Gefitas?

Dom in vrt

Kako pravilno obrezati sadno drevje?