Šport in prosti čas

Ali je zelena L tablica res obvezna pri vožnji s spremljevalcem?

Mlada voznica

Eden pomembnejših korakov na poti v odraslo življenje je vsekakor pridobitev vozniškega izpita. Večina mladih fantov in deklet goji veliko željo po njem, saj gre za njihovo naložbo v prihodnost in večjo svobodo gibanja. Slovenska zakonodaja je kandidatom zagotovila možnost pričetka opravljanja izpita že pred 18. letom, in sicer po napolnjenem 16. letu.

Ker lahko kandidat dejansko opravi s teoretičnim in praktičnim delom že zelo zgodaj, je bil logičen korak, da se mu na nek način omogoči pridobivanje izkušenj in vožnjo še pred formalno pridobitvijo vozniškega izpita. Ta nastopi po napolnjenem 18. letu. Do takrat pa morajo biti za vožnjo na cesti izpolnjeni dodatni pogoji.

Pravilno označeno vozilo

Na vozilu, s katerim upravlja mladoleten kandidat za vozniški izpit, mora biti namreč pravilno nameščena zelena L tablica. Za pravilno nameščeno tablico se šteje, da je ta nameščena na levi polovici zadnje strani vozila. Gre za kvadratno tablico zelene barve, ki ostale udeležence v prometu opozarja, da se pred njimi nahaja mladoleten voznik s spremljevalcem.

Zelena L tablica

Zelena L tablica

Tudi slednji pa je nujen za tovrstno udeležbo mladoletnega voznika v cestnem prometu. Ta oseba mora biti zelo odgovorna in tudi sama izpolnjevati kar nekaj zahtevanih kriterijev. Pa si oglejmo, kdo lahko mladega voznika spremlja pri njegovih prvih kilometrih na cesti.

Kdo je lahko spremljevalec v vozilu?

Vožnja s spremljevalcem pomeni, da se v vozilu poleg mladoletnega kandidata za vozniški izpit nahaja še oseba, ki je za njegovo vožnjo odgovorna. Spremljevalec ne more biti vsak, saj mora izpolnjevati kar nekaj zahtevanih pogojev s strani slovenske zakonodaje.

Spremljevalec je lahko tako eden izmed staršev, rejnikov, skrbnikov ali katera druga oseba, ki je stara najmanj 27 let. Seveda mora imeti veljavno vozniško dovoljenje B kategorije, kar pomeni, da obvlada pravila cestnega prometa. Še eden od pogojev pa zahteva, da ima to vozniško dovoljenje najmanj 5 let in v evidenci nima zabeleženih več kot 5 kazenskih točk.

Pogoji za vožnjo s spremljevalcem v vozilu

Kot zapisano, mora biti za vožnjo s spremljevalcem izpolnjenih nekaj zahtevanih pogojev. Pa povzemimo, kaj potrebuje v tem primeru voznik:

  • Pogoji za vožnjo s spremljevalcemimeti mora najmanj 16 let,
  • opravljen izpit iz prve pomoči,
  • uspešno opravljen zdravniški pregled,
  • opravljen CPP tečaj,
  • opravljen republiški CPP test,
  • vsaj 20 opravljenih ur v šoli vožnje (zaključen program praktičnega dela).

Glede pogojev za spremljevalca v vozilu smo nekaj že zapisali, dodajmo pa še, da mora biti spremljevalec vpisan v evidenčni karton vožnje. Tovrsten vpis opravi pristojna upravna enota potem, ko so ji dostavljeni vsi zahtevani dokumenti in dokazila.

Ob morebitni policijski kontroli

Seveda lahko takšnega voznika s spremljevalcem prav tako ustavi policijska kontrola. V tem primeru mora imeti voznik pri sebi v avtomobilu vedno evidenčni karton vožnje in veljavno zdravniško spričevalo. Tudi spremljevalec pa se mora policistu izkazati z veljavnim vozniškim izpitom.

Kandidat za vozniški izpit lahko na ta način vozi vozilo s spremljevalcem do dokončno opravljenega izpita za vožnjo motornih vozil B kategorije. Se pa kot pogoj pri tem postavlja še obdobje tovrstne vožnje, ki ne sme biti daljše od dveh let od pričetka usposabljanja.

Ne spreglejte
Šport in prosti čas

Kako izbrati prave kitarske strune?

Šport in prosti čas

Energijski geli in ploščice za dodatno energijo

Šport in prosti čas

Kje kupiti ovitek za telefon Samsung?

Šport in prosti čas

Bas boben: središče tolkalnega seta