Dom in vrt

Kako zaščititi lesene talne obloge?

Zaščita lesenih talnih oblog

Doma se les največkrat znajde pod našimi nogami, če seveda ne štejemo pohištva. Lesene talne obloge so zelo priljubljene, saj domu dajejo neko posebno toplino in občutek sproščenosti. Na srečo imajo takšne talne obloge tudi kar dolgo življenjsko dobo.

A le, če zanje primerno skrbimo. Ko so lesene talne obloge prvič položene in zaščitene, se delo na tem področju še ne konča. Tla so ves čas pod različnimi obremenitvami od umazanih čevljev do krempljev psov in mačk, grožnjo lesu pa predstavljajo tudi polite tekočine in včasih neusmiljena otroška igra.

Kako skrbeti za parket?

Parket je verjetno ena tistih vrst talnih oblog, ki je največkrat uporabljena in lahko zdrži zares dolgo. Najlepše pri parketu je, da lahko morebitne poškodovane dele zamenjamo, obenem pa ga je moč s pravim posegom tudi v popolnosti obnoviti.

Leta drgnjenja s čevlji, morebitni kamenčki, igrače, živali … vse to povzroča določene poškodbe na njem. A vsak parket je možno pobrusiti in ga premazati z zaščitnim sredstvom, ki bo za lep izgled naših tal skrbel še dolga leta. Ali za zaščito parketa izbrati lak ali olje za les?

Pomembna je kvaliteta

Načeloma je tako, da so vse vrste zaščitnih premazov dobre, če so le kvalitetni. Predvsem pa o izbiri premaza odloča, za katero vrsto lesa gre in tudi kakšen je naš življenjski slog. Živimo sami, s partnerjem, pazimo pri uporabi stanovanja ali pa gre za večjo družino z manjšimi otroci in morebiti s kakšnim psom ali mačko.

Olje za les WOODEX Wood Oil

Olje za les WOODEX Wood Oil — Barvajmo.si

Olje za les je denimo enostavno nanašati, lesu da lep lesk, je pa pri sami zaščiti talnih oblog nekoliko skop. Ena od slabosti je zagotovo v tem, da ne nudi zaščite pred tekočinami, po politju pa radi ostanejo tudi madeži. Na ta način lahko rečemo, da je vzdrževanje kar zahtevno, saj je zaščitni sloj potrebno nanašati pogosteje.

Izberite ustrezno olje za les

Navkljub omenjeni slabosti pa je lahko tudi olje za les učinkovito v borbi proti tekočinam, le pravega je treba izbrati. Z olji iz serije TEKNOS ne moremo udariti mimo. V tem primeru seveda izberemo olje za les z dodanim voskom. Olje se bo tako vpilo v les in poskrbelo za njegovo globinsko zaščito ter daljšo življenjsko dobo.

Olje za les WOODEX Aqua Wood Oil

Olje za les WOODEX Aqua Wood Oil — Barvajmo.si

Vosek na drugi strani pa bo zaščitil površino lesa pred tekočinami. Takšno olje nudi zares dobro zaščito, ki je najverjetneje ne bo potrebno obnavljati, čiščenje pa je nadvse enostavno. Ker les ne bo lakiran, bo dajal občutek večje pristnosti in naravnosti, kar pa je tudi naš osnovni namen.

Morda vas zanima tudi
Dom in vrt

Zakaj je smrekov les najpogostejša izbira?

Dom in vrt

Zakaj ogrevati s toplotno črpalko?

Dom in vrt

Vse, kar morate vedeti o beljenju sten

Dom in vrt

Kje kupiti udobno in kakovostno posteljo?