Posel

Kako uspešno izpeljati razgovor za službo?

Razgovor za službo

Opravljati delo, ki smo si ga od nekdaj najbolj želeli in za katerega smo tudi primerno izobraženi, je verjetno eden od pomembnejših dejavnikov, ki vpliva na naše splošno zadovoljstvo. Toda na takšno delo je ponavadi potrebno nekoliko počakati, poslati veliko prijav ter slediti novostim na trgu.

In ko končno dobimo odgovor delodajalca, da nas vabi na razgovor, nas stisne pri srcu, hkrati pa se tega neznansko veselimo. Če želimo razgovor za delo uspešno izpeljati, se moramo na razgovor temeljito pripraviti. S čim lahko dobro vplivamo na morebitnega bodočega zaposlovalca? Tukaj je le nekaj namigov, ki nas bodo zagotovo pripeljali do končnega pozitivnega odgovora.

1. Bodite to, kar ste

Najpomembneje pri razgovoru za delo je to, da ste na njem to, kar v resnici ste. Ne obnašajte se, kot da ste nekdo drug, kajti dober delodajalec bo to takoj opazil. Sprostite se, toda bodite vljudni. Izpraševalca na razgovoru vikajte, ko govori, ga poslušajte in mu ne skačite v besedo.

2. O podjetju pobrskajte in izvedite čim več

Takoj ko dobite povabilo na razgovor za delo v nekem podjetju, pričnite brskati podatke o njem. Na voljo imate splet, na katerem ima podjetja zagotovo svojo spletno stran. Preverite vizijo podjetja. Na razgovoru boste na izpraševalca naredili zelo dober vtis, če bo ugotovil, da o podjetju že kar nekaj veste. Vsekakor pa ne zaidite predaleč. Če bo potrebno, vas bodo o podrobnostih vprašali že sami.

3. Ne hvalite se pretirano

Ko vas bodo na razgovoru vprašali, katere so vaše prednosti, je sicer dobro, da naštejete prav vse. Kljub temu se z njimi ne hvalite pretirano. Samovšečnost in samohvala na razgovoru in tudi sicer nista posebej zaželeni »vrlini«.

4. Bodite iskreni

Kar koli vas bodo na razgovoru za delo vprašali, raje povejte po resnici. Četudi na primer vaše znanje tujih jezikov ni ravno najbolje, se ne ustrašite tega povedati. Če se ne bodo odločili za vas, to verjetno ne bo edini razlog.

5. Pripravite vprašanja za morebitnega delodajalca

Ko se boste temeljito pripravili na razgovor, za vsak slučaj pripravite še nekaj vprašanj za morebitnega bodočega delodajalca. Če vam bo proti koncu pogovora dal prosto pot, ga kar povprašajte. Pri izbiri vprašanj vseeno bodite nekoliko previdnejši. Ne posegajte v njegov zasebni prostor. Osredotočite se raje na vse, kar je povezano s podjetjem.

6. Imejte jasne namene in cilje

Eno od vprašanj se bo zagotovo nanašalo na vaše namene in cilje, ki jih imate v podjetju in v življenju na sploh. Še preden odidete od doma, si v mislih ponovite vse, kar ste si v povezavi s tem pripravili za razgovor.

7. Ne kritizirajte prejšnjih delovnih mest in šefov

Če želite, da bo vaš razgovor za delo res uspešen, poskrbite tudi za to, da ne boste grdo govorili o prejšnjih šefih oziroma o vodilnih. Kaj hitro bi si izpraševalec lahko kaj mislil in sklepal, da boste nekoč tudi o njem govorili podobno. Raje povejte, da si želite nekaj več oziroma da se na prejšnjem mestu osebno niste dobro počutili ali znašli ali kaj podobnega.

8. Bodite humorni

Če boste opazili, da je vaš izpraševalec na razgovoru duhovit, bodite tudi vi. Toda tudi tukaj imejte meje. Tega ne počnite že na samem začetku, temveč nekoliko kasneje, ko se bosta obe strani nekoliko sprostili. Vedeti namreč morate, da lahko tudi vi koga spravite v zadrego in ne samo oni vas.

9. Na razgovor pridite urejeni

Nenazadnje pa je zelo pomembno, da boste na razgovor prišli lepo oblečeni in obuti. Poskrbite tudi za urejeno pričeske in za vse ostale dodatke, ki vplivajo na zunanji izgled in higieno.

Če boste na razgovor prišli urejeni kot iz škatlice, bo delodajalec takoj vedel, da imate občutek za spoštovanje in tudi to nekaj šteje, se vam ne zdi?

Ne spreglejte
Posel

Načrtovanje spletne strani – kaj vse upoštevati?

Posel

Kako nastane kovinska konstrukcija?

Posel

13 znakov mobinga na delovnem mestu

Posel

Kako odpreti poslovni račun?