Dom in vrt

Kako do 100-odstotne zaščite pred komarji?

100-odstotna zaščita pred komarji

Ob prihodu toplejših mesecev nas poleg prijetnih sončnih dni in svežega zraka na prostem pogosto pozdravijo tudi komarji. Ti majhni insekti s svojo nadležno prisotnostjo in piki hitro pokvarijo številne lepe trenutke, pa naj bo to na vrtu, med sprehodom ali kar doma v stanovanju.

Želimo si popolne zaščite, a je ta pogosto nepopolna in deluje le do neke mere. Najboljša rešitev je, da uporabimo celoten arzenal proti komarjem, ki nam je na voljo, in tako na nek način pridemo do najbolj popolne možne zaščite tako zunaj kot v hiši.

Vse se prične že na vrtu

Če imamo v okolici bivališča vrt, moramo prav tam pričeti s svojo obrambo pred komarji. Eden od ključnih korakov pri zmanjševanju populacije komarjev v bližini hiše je odstranjevanje vseh stoječih vodnih virov, ki so idealno gojišče za njihovo razmnoževanje.

Stoječa voda na vrtu

Stoječa voda na vrtu je idealno gojišče za razmnoževanje komarjev.

To vključuje odvajanje stoječe vode iz cvetličnih lončkov, posod za zalivanje, kanalov za odvodnjavanje in drugih podobnih mest. Prav tako je pomembno redno pregledovati in prazniti jaške za vodo, zabojnike za smeti, bazene, ribnike in druga vodna zbirališča, ki bi lahko postala dom za leglo komarjev.

Z vonjavami nad komarje

Poleg prej omenjenih posegov na vrtu in okoli hiše lahko poskrbimo še za naravne repelente proti komarjem, kot so različne rastline, ki imajo odvračilen učinek na te insekte. Med najbolj učinkovitimi rastlinami za odganjanje komarjev so sivka, meta, rožmarin, bazilika, citronka, žajbelj in citronela.

Te rastline lahko posadimo v bližini vhoda v hišo, na teraso ali v lončke na okenskih policah. Poleg tega lahko uporabimo tudi eterična olja teh rastlin, ki jih razpršimo po prostoru ali pa pripravimo naravne repelente za telo.

Učinkovite mrežice za okna in vrata

Komarniki za okna in vrata so izjemno učinkovita rešitev za zaščito pred nadležnimi insekti, kot so komarji, muhe, ose itd. Njihova preprosta zasnova omogoča blokiranje vhoda za mrčes, hkrati pa tudi nemoten pretok zraka in svetlobe v notranje prostore. Najpogostejša oblika komarnikov je fino tkana mrežica, ki se namesti na okna, vrata ali druge odprtine v prostoru.

Rolo komarnik

Rolo komarnik je učinkovita iz izjemno priročna rešitev proti komarjem.

Ta mrežica je običajno narejena iz trpežnega materiala, kot so steklena vlakna ali poliester. Obstaja več vrst komarnikov, med katerimi lahko izbiramo glede na potrebe in specifične zahteve prostora.

  • Fiksni komarniki so pritrjeni nepremično na okno ali vrata in zagotavljajo stalno zaščito pred insekti.
  • Drsni komarniki se lahko odprejo in zaprejo po potrebi ter omogočajo enostaven dostop v prostor.
  • Plise komarniki se odpirajo in zapirajo kot harmonika, kar omogoča fleksibilno uporabo in estetsko dovršenost.
  • Rolo komarniki se navijajo in odvijajo s pomočjo vodil, kar omogoča hitro in preprosto uporabo ter minimalističen videz.

Vzdrževanje komarnikov je precej preprosto in nezahtevno. Redno jih je potrebno čistiti s sesalnikom ali mehko krtačo, da se odstrani morebitne ostanke prahu in umazanije ter prepreči zamašitve mreže. Po potrebi lahko mrežo tudi operemo s toplo milnico in vodo ter jo temeljito posušimo, preden jo znova namestimo na svoje mesto. Pomembno je še redno pregledovanje vseh delov komarnika, da preverimo morebitne poškodbe ali obrabo ter jih pravočasno popravimo oziroma zamenjamo.

Morda vas zanima tudi
Dom in vrt

Kako zaščititi lesene talne obloge?

Dom in vrt

Zakaj je smrekov les najpogostejša izbira?

Dom in vrt

Zakaj ogrevati s toplotno črpalko?

Dom in vrt

Vse, kar morate vedeti o beljenju sten