Dom in vrt

Kako pravilno obrezati sadno drevje?

Kako obrezati sadno drevje

Imate doma na vrtu veliko dreves, ki jih je na vsake toliko časa potrebno pravilno in natančno obrezati? Kdo vam pri tem pomaga? Če je to izkušeni mojster, ki to počne že leta, ste z obrezovanjem dreves verjetno zadovoljni, na kar kažejo tudi rezultati v naravi.

Morda pa je prišel čas, ko bi bilo dobro, da se z načinom obrezovanja soočite tudi sami. Tovrstno znanje vam bo v resnici vedno prišlo prav. Zaupali vam bomo, kako pravilno obrezati sadno drevje.

Ujemite pravi čas

Izbira pravega časa je pri obrezovanju sadnega drevja ključen dejavnik. Velja neko splošno pravilo, da pečkarje, torej jablane, kutine, hruške ipd., obrezujemo pozimi; koščičarje, torej slive, češnje, marelice, breskve ipd., pa poleti.

Kako pravilno obrezati in oblikovati sadno drevo, je v prvi vrsti odvisno predvsem od vrste, vsekakor pa tudi od vzgojne oblike in načina gojenja.

Obrezovanje sadnih dreves lahko opravimo spomladi

Če želimo še posebej vzpodbuditi rast mladih dreves, se lahko za obrezovanje odločimo že zgodaj spomladi. V kolikor pri tem naredimo večjo napako ali škodo, je ta lahko s primernim ravnanjem v nadaljevanju odpravljena najkasneje v dveh letih.

Posebna pazljivost pri drevesih starejše rasti

Pogosto smo premalo pozorni pri obrezovanju sadnih dreves starejše rasti. Obrezovanje takšnih dreves nas lahko kaj hitro zapelje v napake. Zelo pogosto namreč krajšamo debele voditeljice. Strokovnjaki vedo povedati, da je tak način obrezovanja napačen. Drevo starejše rasti bo namreč prihodnje leto razvilo še več bohotivk, če bomo odstranjevali debele voditeljice.

Nekateri torej bohotivke zmotno obravnavajo kot divje poganjke. Mislijo, da se na njih nikoli več ne bodo razvili plodovi in zato jih odrežejo stran. Če bi jih pustili, pa bi se tudi na teh delih razvili stanski poganjki s cvetovi in kasneje plodovi.

Primer obrezovanja slive

Za slive je značilno, da ne potrebujejo prav veliko obrezovanja, tako kot ga potrebujeta na primer jablana ali hruška. Kljub temu pa je zanjo značilno, da jo je potrebno redčiti.

Obrezovanje slive

Z obrezovanjem slive poskrbite, da bodo krošnje dovolj odprte in osvetljene.

Slivo obrezujemo samo pozno pozimi ali zgodaj spomladi. S tem preprečimo okužbo s svinčevo plesnijo. Za slednjo je značilno, da predvsem v hladnem vremenu stopa skozi rane.

Za konec naj poudarimo še, da se je pri sadnem drevju obrezovanja potrebno lotiti že takoj ob presaditvi. Samo na ta način nam bo uspelo oblikovati razporeditev glavnih vej.

Obrezovanje in vzgoja dreves na sploh sta ključni zadevi. Z dovolj skrbnim oblikovanjem in vzdrževanjem poskrbimo tudi za obilnejši pridelek.

Ne spreglejte
Dom in vrt

Zakaj je smrekov les najpogostejša izbira?

Dom in vrt

Zakaj ogrevati s toplotno črpalko?

Dom in vrt

Vse, kar morate vedeti o beljenju sten

Dom in vrt

Kje kupiti udobno in kakovostno posteljo?