Šport in prosti čas

Energijski geli in ploščice za dodatno energijo

Energijski geli in ploščice

Vloga in pomen energijskih ploščic in gelov v prehrani aktivne osebe sta podobna kot pri drugih prehranskih dodatkih. V telo je treba vnašati tisto, kar v določenem hipu potrebuje. Geli in ploščice so preprosti so transport in takoj uporabni. Predstavljajo odličen nadomestek nezdravih sladkarij in hitre hrane.

Čas zaužitja energijskih gelov in ploščic je povezan z njihovo sestavo in trenutnimi potrebami telesa. Nekateri izdelki so namenjeni hitremu dvigu krvnega sladkorja in takojšnji energiji, drugi za uživanje najmanj dve uri pred aktivnostjo namesto malice.

Vloga sladkorjev

Na trgu ni težko priti do energijskih ploščic in gelov, ker so dostopni skoraj na vsakem koraku. Tudi zato morate biti pri izbiri še toliko previdnejši, saj vsak tovrstni izdelek ni nujno dovolj kakovosten.

Težava komercialnih energijskih ploščic je, da poleg sladkorjev vsebujejo veliko maščobe. Ta je pogosto predelana in zato škodljiva za zdravje. Pri nakupovanju ploščic in gelov bodite pozorni na sestavine. Izdelki, ki vsebujejo hidrogenirano maščobo, niso primerni, saj škodujejo zdravju. Kot dober vir energije za direktno pred, med ali po vadbi so primerni izdelki, ki vsebujejo 60 % ogljikovih hidratov, od tega je polovica sladkorjev, in torej ne vsebujejo omenjenih maščob.

Uporaba energijskih ploščic in gelov

Najboljše gorivo za trening in tekmovanje so zagotovo energijske ploščice in geli z visoko vsebnostjo ogljikovih hidratov. Uživanje zagotovi dobre pogoje za boljše športne rezultate. Vsebujejo naravne sestavine. Najprimernejši čas za uživanje je v času srednje intenzivnega gibanja. Na vsako uro gibanja se priporoča polovico ploščice.

Energijski geli High5 EnergyGel

Energijski geli High5 EnergyGel – Extremevital.com

Geli so zlasti dobrodošli v času dolgotrajnih in intenzivnih aktivnosti. Telo takrat porablja glukozo, raven sladkorja v krvi pada. Geli odlično poskrbijo za hitro užitje visoko koncentriranih ogljikovih hidratov. Kakovostni geli so naravnega okusa, brez umetnih sladil in glutena.

Razlika med energijskimi in proteinskimi ploščicami

Proteinske ploščice vsebujejo najmanj 30 % beljakovin, energijske okoli 20 %. Vsebnost beljakovin najlaže preverite na tabeli prehranskih vrednosti, ki jo mora imeti vsak izdelek. Če je izdelek ne vsebuje, pomeni, da je njegova kakovost slaba. Takšnim izdelkom se izogibajte, saj po vsej verjetnosti ne sodijo v zdravo prehrano.

Energijska in proteinska ploščica Science in Sport

Energijska in proteinska ploščica Science in Sport – Extremevital.com

Ploščice, ki so dovolj primerne za nadomestek obroka, morajo vsebovati primeren delež beljakovin in glicerola. Večji delež obeh pomeni nižji glikemični indeks, kar pomeni boljšo primernost za nadomestilo obroka.

Nakup kakovostnih energijskih ploščic in gelov

Specializirane prodajalne s športno prehrano imajo v svoji ponudbi samo kakovostne energijske gele in ploščice. V splošnih trgovinah teh izdelkov raje ne kupujte.

Področje športne prehrane se zelo hitro razvija. Posledično izdelki, kot so geli in ploščice, postajajo tudi vse okusnejši. Zlasti dobrodošli so tedaj, ko ste v stiski s časom. Izdelki vam pomagajo, da kljub temu lahko zaužijete kakovosten obrok v kratkem času.

Ne spreglejte
Šport in prosti čas

Ali je zelena L tablica res obvezna pri vožnji s spremljevalcem?

Šport in prosti čas

Kako izbrati prave kitarske strune?

Šport in prosti čas

Kje kupiti ovitek za telefon Samsung?

Šport in prosti čas

Bas boben: središče tolkalnega seta