Šport in prosti čas

Kako izbrati smuči za alpsko smučanje?

Smuči za alpsko smučanje

Ste vedeli, da so smuči stare najmanj pet tisoč let? To dokazujejo tudi številne odkrite poslikave na skalah. Smuči so sprva uporabljalo vojaki, lovci in gozdarji, da so se lahko lažje gibali po zasneženih pokrajinah. Dandanes je tovrstna oprema namenjena zlasti rekreaciji in zabavi, na trgu jih lahko najdete v številnih vrstah.

Smuči za alpsko smučanje so zagotovo najbolj priljubljena vrsta. Ker je na trgu veliko ponudbe, si je za izbiro potrebno vzeti kar nekaj časa, dobro pa je tudi, da imate o tem, kako izbrati ustrezne smuči, že nekaj predznanja. Na ta način bo nakup smuči potekal preprosteje in hitreje, kljub temu pa naj vam pri izbiri pomagajo specializirani prodajalci.

Prodajalcu boste morali zaupati nekatere podatke

Ker večina proizvajalcev ponuja zelo raznolike palete izdelkov, ki jih sestavljajo številni modeli, je izbira smuči za alpsko smučanje dokaj zahtevna naloga. Pripravite se na to, da vas bo izkušeni prodajalec vprašal:

  • kakšno je vaše smučarsko znanje;
  • po kakšnem terenu nameravate smučati;
  • kako hitro želite smučati;
  • kakšna je povprečna dolžina zavojev, pri katerih najbolj uživate;
  • koliko smučarskih dni ste aktivni.

Če boste znali odgovoriti na zgoraj zastavljena vprašanja, se bo izbor smuči močno zmanjšal.

Smuči, ki bodo ustrezale vašemu znanju in sposobnostim

Vsak med vami potrebuje smuči, ki po dolžini, geometriji, torzijski stabilnosti in upogibni togosti ustrezajo vašemu znanju in telesnim sposobnostim. Še posebej to velja za vse smučarje začetnike, ki bi morali prve smučarske korake napraviti na mehkejših smučeh. Te namreč omogočajo preprostejše pridobivanje pravih občutkov za smučanje in tudi bistveno hitrejši napredek.

Začetniki naj se pričnejo učiti na krajših smučeh, kasneje si lahko izberejo daljše.

Vsestranske ali vsegorske ali smuči iz tekmovalnega sveta?

Uspešnice zadnjih sezon so zagotovo vsestranske smuči, na katere prisega vse več smučarskih rekreativcev. Z njimi lahko izvajate dolge pa tudi kratke zavoje. Primerne so za smučanje po urejenih progah, spoznali pa jih boste po oznaki AR.

Vsestranske smuči Elan Element Green

Vsestranske smuči za alpsko smučanje: Elan Element Green (Extremevital.com)

Vsegorske smuči so nekoliko širše zasnovane, kar jim omogoča večjo plovnost v mehkejšem snegu. Primerne so tudi za smučanje izven urejenih smučišč. Spoznali jih boste po oznaki AM.

Večina dobrih rekreativcev pa še vedno najbolj prisega na smuči iz tekmovalnega sveta. Če uživate v krajših zavojih, posezite po slalomskih. Spoznali jih boste po oznaki SL. Če prisegate na daljše zavoje in večjo hitrost, posezite po veleslalomskih smučeh, ki so označene z GS.

Konstrukcijsko enostavnejše smuči za ženske

Večina smuči, med katerimi boste izbirali v specializiranih trgovinah s smučarsko opremo, so namenjene tako moškim kot ženskam. Kljub temu pa se proizvajalci dobro zavedajo, da so za predstavnice nežnejšega spola primernejše konstrukcijsko enostavnejše smuči. Njihova geometrija je prilagojena anatomiji ženskega telesa.

Za ženske smuči je značilno, da so občutno lažje, vezi imajo nameščene bolj naprej. To omogoča lažje manevriranje ter boljšo vidljivost. Smučem za ženske sta prilagojena tudi dizajn in grafika. Na ta način lahko moške in ženske smuči za alpsko smučanje ločite že na prvi pogled.

Ne spreglejte
Šport in prosti čas

Ali je zelena L tablica res obvezna pri vožnji s spremljevalcem?

Šport in prosti čas

Kako izbrati prave kitarske strune?

Šport in prosti čas

Energijski geli in ploščice za dodatno energijo

Šport in prosti čas

Kje kupiti ovitek za telefon Samsung?