Šport in prosti čas

Kako izbrati prave kitarske strune?

Strune za kitaro

Mnogi se sprašujejo, zakaj bi sploh potrebovali informacije o tem, katere strune za kitaro kupiti, saj na prvi pogled vse izgledajo enako. A v resnici temu še zdaleč ni tako. Ob nakupu kompleta kitarskih strun je namreč potrebno upoštevati mnogo dejavnikov. Dodatna težava pa je, da nam proizvajalci strun z različnimi blagovnimi znamkami in vrstami strun nič kaj ne olajšajo izbire.

Obstaja nekaj osnovnih dejavnikov, ki jih je potrebno upoštevati glede nakupa najboljših strun, ki so uporabne za vse vrste kitare – električno, akustično, klasično ali celo bas. Vzemite si nekaj minut časa in preberite spodnje nasvete, ki jih imejte v mislih ob naslednjem vstopu v trgovino z glasbili in glasbenimi pripomočki.

1. Mera strun

Kadar slišite za »mero« kitarskih strun, to pomeni debelino materiala, iz katerega so strune izdelane. Običajno je debelina izražena v tisočini palca. Zelo pogosta debelina na električni kitari, ki je uglašena na E, je npr. 0,009 ali 9 tisočin, in v tem primeru ima oznako 9. Postopoma postajajo strune vse debelejše, vse tja do 0,052 palcev oziroma z oznako 52.

Strune za klasično kitaro Savarez Alliance

Strune za klasično kitaro Savarez Alliance (Symphony.si)

Izbira debeline strune je odvisna od vašega načina igranja in vrste tona, ki ga želite doseči. Tanjše strune se lažje upognejo, a običajno zvenijo svetleje in se hitreje strgajo. Debelejše strune bodo na vratu kitare povečale napetost in so ravno nasprotje tanjšim strunam, saj se težje upognejo in dajejo toplejši in debelejši ton.

Običajno velja, da so strune akustične kitare debelejše od električnih, saj z njimi ne naredimo veliko upogibov prstov, dodatna debelina pa lahko bistveno pripomore k dodajanju volumna. Vsi ti dejavniki so pomembni tudi pri strunah bas kitar, ki so še debelejše od električnih in akustičnih. Najpogostejša dimenzija strun je v tem primeru od 0,045 do 0,105 palca oziroma z oznako 45-105.

2. Material

Material, iz katerega so izdelane strune, je v prvi vrsti odvisen od vrste kitare, ki jo uporabljate:

  • Strune za električne kitare so običajno izdelane iz jekla visoke trdote, kot je na primer nikelj, karbon ali kobalt.
  • Strune za akustične kitare so izdelane iz bronastih zlitin, kot je na primer fosforni bron, ki daje tudi toplejši zvok od jeklenih strun, ki so na električnih in bas kitarah.
  • Strune za klasične kitare so edinstvene po tem, da so običajno izdelane iz najlona, debelejše pa imajo okoli še jeklen ovoj. Zasnovane so tako, da nudijo veliko bolj globok ton kot strune iz drugih vrst materialov, prav tako pa so debelejših dimenzij kot na primer jeklene strune ali strune iz bronastih zlitin. Pomembno je vedeti, da je klasična kitara posebej zasnovana za to vrsto strun, zato niti ne poizkušajte nanjo nameščati jeklenih strun, saj najlonske strune povzročajo manj napetosti.

3. Vrsta navitja

Način navijanja se nanaša na vrsto ovoja, ki je običajno nad jedrom debelejših strun. V večini primerov so visoke strune E, B in G brez ovoja in zgolj iz jekla, bronastih zlitin ali najlona. Nizke strune D, A in E pa imajo lahko dve vrsti navitja, in sicer roundwound ali flatwound.

Strune za električno kitaro Optima Gold Strings

Strune za električno kitaro Optima Gold Strings (Symphony.si)

Pri roundwound navitju je žica, ki se uporablja za ovoj, okrogle oblike. Strune zvenijo svetleje in glasneje. Za flatwound navitje pa je značilno, da imajo žice gladko površino in bolj globok ton.

Značilno je, da se na električnih in akustičnih kitarah večinoma uporablja roundwound navitje, na bas kitarah pa se lahko uporabljata obe vrsti navitja. Flatwound se uporablja na električnih kitarah, če večinoma igrate jazz.

4. Premaz

Relativno nova tehnologija za kitarske strune je, da imajo na sebi posebno vrsto prevleke. Prevlečene strune najdemo večinoma na električnih in akustičnih kitarah, saj so pretežno izdelane iz kovine in ne iz najlona, kot je to pri klasičnih kitarah. Glavni namen prevleke je podaljšati skupno življenjsko dobo, saj starejše strune sčasoma ostanejo brez pravega zvoka.

Strune za akustično kitaro Romana

Strune za akustično kitaro Romana (Symphony.si)

Posebna vrsta prevleke prav tako preprečuje, da bi se na njih nabirala umazanija, rja in korozija pa se v tem primeru zmanjšata na minimum. Pri premazu gre za to, da tako prevlečene strune zvenijo nekoliko dolgočasno, saj premaz lahko malenkost spremeni vibriranje strun. Pomemben dejavnik pa je tudi cena. Nič ni nenavadnega na primer, če set prevlečenih strun za akustično kitaro stane nekajkrat več kot običajen komplet neprevlečenih strun.

Katera vrsta strun je torej najboljša?

Podobno kot pri nakupu mnogo drugih stvari je tudi v primeru nakupa strun za kitaro izbira odvisna od mnogih dejavnikov. Če želite kupiti najboljše kitarske strune za svoje potrebe in slog igranja, vam priporočamo, da eksperimentirate z različnimi vrstami materialov, vrstami navitja in premazi. Seveda pa je naprej potrebno pomisliti na to, za katero vrsto kitare kupujete strune.

Na ta način boste sami najbolje ugotovili, kakšen zvok je najboljši za vaš specifični slog igranja. Vendar, tudi če vzamete najdražje strune in jih ne napeljete pravilno, bodo le-te slišati veliko slabše od poceni, a pravilno napeljanih in uglašenih strun.

Ne spreglejte
Šport in prosti čas

Energijski geli in ploščice za dodatno energijo

Šport in prosti čas

Kje kupiti ovitek za telefon Samsung?

Šport in prosti čas

Bas boben: središče tolkalnega seta

Šport in prosti čas

Kako izbrati smuči za alpsko smučanje?