Šport in prosti čas

Kako se marimba in razlikuje od ksilofona?

Marimba ali ksilofon

Marimba in ksilofon – dve glasbili, ki sta na prvi pogled videti skoraj povsem enaki, a sta vsekakor različni. Gre seveda za tolkali, na katera igramo z udarjalkami. S poenostavljenimi različicami teh glasbil se navadno spoznamo že v otroštvu.

Po eni strani so ta glasbila zabavna, ker je potrebno nanje udarjati s paličicami, po drugi strani pa je njihov zvok zelo prijeten. Resnejše izvedbe, ki se uporabljajo tudi v koncertnih dvoranah, pa nudijo še precej več. Oglejmo si, v čem se marimba in ksilofon razlikujeta.

Razlika v tonaliteti

Navkljub skorajda identičnemu videzu lahko razliko med omenjenima glasbiloma prepoznamo tako, da pokukamo pod tonske ploščice. Pri marimbi so te bolj izdolbene, medtem ko so pri ksilofonu valovite. Zvok se razlikuje tudi zaradi različnih materialov, iz katerih so ploščice izdelane.

Še en pomemben faktor, ki prav tako vpliva na zvok, tiči v konstrukciji glasbila, svoje pa dodajo še udarjalke. Če bi želeli opisati zvok marimbe, bi rekli, da proizvede bolj polne in globoke zvoke – od C naprej, ksilofon pa čistjše in višje, ki se pričnejo pri F.

Nekaj več o ksilofonu

Ugotovili smo že, da ima marimba nekoliko mehkejše tone, ksilofon pa trše. Ksilofon je med glasbeniki zelo priljubljeno glasbilo, ki tako njih kot poslušalca razveseljuje z radostnim in harmoničnim zvokom. Sestavljata ga dve vzporedni vrsti lesenih ploščic, pri čemer ima spodnja vrsta naravne zvoke, zgornja pa spremenjene.

Ksilofon Adams XS2HA35 Solist

Ksilofon Adams XS2HA35 Solist (Symphony International d.o.o.)

Nanje se igra s posebnimi udarjalkami, ki imajo na koncu kroglico. Mnogi ne vedo, da je zvok, ki ga proizvede ksilofon, močno odvisen prav od dolžine udarjalk. Če so te krajše, je zvok bolj igriv, pri daljših pa postane intenzivno resen.

Kaj pa marimba?

Marimba je na prvi pogled skorajda enaka ksilofonu. Od tega se razlikuje po velikosti, saj je večja, in po večjem razponu tonov. Posledično ima tudi večje lesene ploščice. Zvok pri marimbi se, tako kot pri ksilofonu, tvori s pomočjo resonatorske cevi pod ploščico.

Marimba Adams MSPA 43 Solist

Marimba Adams MSPA 43 Solist (Symphony International d.o.o.)

Tako kot na ksilofon, se tudi na marimbo igra z lesenimi udarjalkami, le da v tem primeru lahko celo s štirimi. Marimba izvira iz Afrike, uporablja pa se za igranje v orkestru ali kot solo instrument.

Uglaševanje ksilofona in marimbe

In kako pride do tega, da ima marimba mehkejše tone kot ksilofon? Razlika je posledica načina uglaševanja posameznega glasbila. Marimba je uglašena na sodoštevilne harmonije, z uglasitvijo na osnovno višino, četrto in deseto harmonijo. Ksilofon je uglašen na osnovno višino in neparno tretjo harmonijo. Pri uglaševanju iste C tonske lestvice je pri marimbi igralna plošča usklajena s C, visokim C in visokim E, pri ksilofonu pa s C in visokim G.

Ko marimbo, katere harmonije so podobne harmonijam pihal in godal, igramo z orkestrom, se note lepo zlijejo z drugimi inštrumenti. Na drugi strani pa toni ksilofona pridejo precej bolj v ospredje, saj je način uglaševanja drugačen. Kot zanimivost dodajmo, da so ksilofoni proizvajalca Yamaha uglašeni z lihimi harmonijami, medtem ko nekateri drugi proizvajalci izdelujejo tudi glasbila, uglašena s sodimi harmonijami.

Vir: https://www.symphony.si/blog/marimba-in-ksilofon-razlike

Morda vas zanima tudi
Šport in prosti čas

Kako izbrati prave kitarske strune?

Šport in prosti čas

Energijski geli in ploščice za dodatno energijo

Šport in prosti čas

Bas boben: središče tolkalnega seta

Šport in prosti čas

Kako izbrati smuči za alpsko smučanje?