Lepota in zdravje

5 rešitev, ko se pojavi huda zaprtost

Huda zaprtost

Napihnjenost, neprijetno napenjanje, hude bolečine, redko, boleče in težavno odvajanje blata, zapeka in tiščanje v trebuhu. So vam tovrstni simptomi poznani? Se z njimi pogosto soočate? Vsi našteti simptomi so lahko posledica hudega zaprtja, ki velja za vse pogostejši pojav.

Huda zaprtost je že sama po sebi sila neprijetna zadeva, obenem vam načenja še samozavest, dobro počutje in ne nazadnje vpliva na potek vašega življenja. S tovrstno težavo se soočate na najrazličnejše načine. Če je stvar prehuda, obiščete zdravnika. Če je hudo zaprtje za vas znosno, pa lahko pred obiskom zdravnika poskusite z nekaj preprostimi rešitvami, ki vam jih bomo zaupali v nadaljevanju.

1. Čez dan popijte dovolj tekočine

Da bi se hudi zaprtosti izognili na kar se da prefinjen način, čez dan spijte dovolj vode. Najbolje je, da imate tekočino kar pri roki in na vsake toliko časa naredite nekaj požirkov. Tudi ko občutite neznosno lakoto, ste morda v resnici le žejni.

Pitje tekočine

Če boste vsak dan spili dovolj tekočine, boste zaprtost odpravili hitreje.

V kolikor vam voda ne ustreza, lahko posegate tudi po nesladkanem čaju, limonadi ali gazirani vodi. Uživanje zadostne mere tekočine seveda ni pomembno samo za nemoteno delovanje nekaterih organov v telesu, ampak je samo po sebi nujno za preživetje.

Če ne boste popili zadostne količine vode, se bo slej ko prej vaša presnova konkretno upočasnila. Pojavili se bodo zastoji v črevesju, ker blato ne bo moglo ven, vi pa se boste borili s hudimi bolečinami, in to prav vsakič, ko boste obiskali stranišče. Nastopi lahko huda zaprtost, ki ji morda sami ne boste kos.

2. Pripravite si seznam živil za odpravo zaprtosti

Poleg tekočine uživajte oreščke, fige, jabolka, semena, jagodičevje, stročnice, rjavi riž, zeleno listnato zelenjavo … Vsa našteta živila imajo namreč izjemno pomembno vlogo pri reševanju zaprtja.

Vsem naštetim živilom je skupno to, da lahko učinkovito pomagajo poskrbeti, da vaša presnova deluje optimalno. Za to poskrbijo predvsem prehranske vlaknine, ki jih je v teh živilih veliko.

3. Uživajte prave vrste maščob

Huda zaprtost se lahko učinkovito rešuje z uživanjem zdravih maščob. Če jih ne zaužijete dovolj, to pogosto pripelje do pomanjkanja žolčnih kislin, ki med drugim skrbijo za ustrezno formiranje blata. Pomanjkanje tovrstnih hranil pripelje tudi do pretirano izsušene sluznice črevesja. Posledica je borba z neprijetnim zaprtjem.

Zdrave maščobe

Namesto nezdravih se odločite za zdrave maščobe, ki jih vsebujejo mnoga živila.

Priporočamo vam, da v jedilnik vključite olivno, laneno in konopljino olje, oreščke, semena, avokado, jajca, ribe in omega-3 maščobne kisline. Slednje lahko kupite tudi v obliki kakovostnih prehranskih dopolnil.

4. Pogosto bodite v gibanju

Huda zaprtost vas morda popolnoma izčrpa, zato si v tistem hipu želite predvsem počivati in se odmakniti od vsega dela, ki vas še čaka. Napaka! V takšni situciji se morate predvsem gibati, kar se vam morda zdi popolnoma nelogično.

Hudo zaprtost boste postavili pred dejstvo, če se boste odpravili na sprehod, pospravili stanovanje, pokosili travo, skratka opravljali aktivnosti, ki za vas ne bodo prenaporne, a se boste vseeno s pomočjo njih primerno gibali.

5. Posezite po probiotikih

Odlično orožje proti hudi zaprtosti je tudi uživanje probiotikov. Na trgu jih najdete v številnih različicah. Mi vam priporočamo probiotični kompleks, ki sliši na ime Golden Tree Complete Biotics. O njem si lahko več preberete na spletni strani popolnapostava.com/kako-odpraviti-zaprtje, kjer si boste o tem, kako se soočati s hudo obliko zaprtosti, izvedeli še veliko koristnih informacij.

Ne spreglejte
Lepota in zdravje

Opornica za koleno – za šport in zdravje

Lepota in zdravje

5 nasvetov za krepitev srca in ožilja

Lepota in zdravje

Po naravni poti nad gube na čelu

Lepota in zdravje

Kako kar najhitreje okrepiti imunski sistem?