Šport in prosti čas

Bas boben: središče tolkalnega seta

Bas boben

Bas boben je največji boben v setu in obenem tudi najpomembnejši. Nanj se običajno igra s tako imenovano stopalko. Na tla ga pogosto položimo bočno, kar pomeni, da je njegova sprednja stran obrnjena proti občinstvu.

Bas boben je postavljen v sredino seta bobnov, in sicer v njegov sprednji del. Gre za izjemno uporabno glasbilo, saj je prisotno v skoraj vsaki glasbeni vrsti, predvsem v klasični, džezovski in ne nazadnje tudi v death metalu.

Vloga bas bobna v klasični in džezovski glasbi

Bas boben v klasični zvrsti glasbe omogoča dramatično grmenje. Pomembnejšo vlogo ima še pri zasedbah, ki med igranjem korakajo. Tovrstno glasbilo namreč določa tempo koraka.

Bas bobni Gewa

Bas bobni za korakanje Gewa v različnih barvah (Symphony International d.o.o.).

Na bas boben se v džezovski glasbi praviloma igra zelo narahlo. Na takšen način glasbeniki ustvarjajo impulz, ki se ga bolj kot sliši čuti. Prav tako se glasbilo uporablja za ustvarjanje močnejših poudarkov.

Potomec turških ali davulskih bobnov

Bas boben velja za enega od najstarejših tolkal na svetu. Je potomec turških ali davulskih bobnov, za katere je znano, da so se prvič pojavili že pred več kot 1.300 leti.

Njegov predhodnik je bil dvoglavi boben z napetimi vrvmi. Nanj se je igralo z leseno palico ali z rokami. Še posebej uporaben je bil pri osmanski vojaški godbi, prav tako je imel precej pomembno vlogo v nevojaški glasbi.

Sestavni deli bas bobna

Njegovo ogrodje je izdelano iz lesa breze, javorja, hrasta, lahko tudi iz steklenih vlaken, nerjavečega jekla in akrila. Najpogosteje ga boste našli v leseni različici.

Bas boben Drum WorkShop - Design in Acrylyc

Bas boben Drum WorkShop – Design in Acrylyc (Symphony International d.o.o.).

Obroči bas bobna so leseni, za držanje se uporabljajo posebni kavlji, ki so pritrjeni na ogrodje. Nad kavlji so natezne palice v obliki črke T. Njihova ključna naloga je, da glasbeniku omogočajo lažje nastavljanje. Za uravnavanje napetosti opne se uporablja ključ za oglaševanje.

V specializiranih prodajalnah z glasbili so vam na voljo bas bobni različnih premerov – od 18″ do 26″, pri čemer je njihova povprečna globina med 14″ in 18″. Bas boben velikosti 18″ ali 20″ se običajno uporablja v džezovski glasbi, boben premera 22″ ali 24″ pa v vseh preostalih zvrsteh.

Povzeto po: https://www.symphony.si/blog/bas-boben

Ne spreglejte
Šport in prosti čas

Ali je zelena L tablica res obvezna pri vožnji s spremljevalcem?

Šport in prosti čas

Kako izbrati prave kitarske strune?

Šport in prosti čas

Energijski geli in ploščice za dodatno energijo

Šport in prosti čas

Kje kupiti ovitek za telefon Samsung?