Lepota in zdravje

Kako kar najhitreje okrepiti imunski sistem?

Kako okrepiti imunski sistem

Glavna naloga imunskega sistema je, da ob vstopu v telo takoj spozna morebitnega vsiljivca in poskrbi za obrambo pred njim. Ravno zato je še kako pomembno, da je naš imunski sistem dovolj učinkovit, da zmore početi kaj takega. Pri tem pa mu v veliki meri pomagamo kar sami. Ogromno naredimo že s pravšnjo mero dobrega počitka in primerno izbrano hrano. Še toliko bolje pa nanj vplivamo, če se poskusimo popolnoma izogibati stresu, kar pa je v današnjem času skorajda nemogoče.

Če se nam zazdi, da je naš imunski sistem slab in da ga je treba nemudoma okrepiti, še preden se nas poloti kaka bolezen ali slabo počutje, je najbolje, da še isti trenutek stopimo v akcijo. Poskrbimo, da imamo pri roki nekaj najprimernejših živil, ki nam bodo pomagala pri tem, ter se pričnemo intenzivneje gibati. Zaupali vam bomo, s katerimi živili in vrsto gibanja lahko najhitreje poskrbite za bolj okrepljen imunski sistem.

1. Česen – najboljši naravni antibiotik

Zagotovo ima prav vsak od vas doma česen. Vse premalo pa se zavedamo, kako pomembno živilo je to. Ste vedeli, da ravno česen predstavlja enaga od najboljših naravnih antibiotikov? Deluje namreč protivirusno, protiglivično in protibakterijsko. Odlikuje se z vrsto vsebujočih vitaminov in mineralov.

Česen

Česen je naravni antibiotik in hkrati odličen za krepitev imunskega sistema.

Česen odpravlja prehlad, močno lajša izkašljevanje, v surovi obliki ga uporabljamo za uničevanje bakterij, kuhan česen pa je primeren za redčenje krvi in varovanje srca.

2. Ribe – kakovostni proteini in maščobne kisline

V času oslabljenega imunskega sistema priporočamo prehranjevanje z ribami. Te bodo poskrbele za kakovostne proteine in esencialne maščobne kisline. Zanje je značilno, da preprečujejo vnetja, prav tako imajo ugoden učinek na bolezni srca in ožilja ter tudi na revmatična obolenja.

3. Kokošja juha – proti prehladu in gripi

Predvsem starejše generacije ljudi vam bodo pri slabem počutju ponujale kokošjo juho. Ker je zelo dobrega okusa, jo boste zagotovo z veseljem pojedli. Kaj kmalu boste ugotovili, da se počutite veliko bolje.

Za kokošjo juho so raziskave pokazale, da odlično krepi imunski sistem in omogoča lajšanje zdravstvenih težav, povezanih s prehladom in gripo. Juha spominja na lastnosti in učinke acetilcisteina. To je zdravilo, ki ga uporabljajo pri bronhitisu in drugih infekcijah dihalnih poti.

4. Vsaj enkrat na dan na nekoliko daljši sprehod

Če niste strastni športniki, ki bi se prav vsak dan intenzivno ukvarjali s katerim od športov, si privoščite vsaj polurni sprehod po naravi. Opazili boste, da se boste iz dneva v dan bolje počutili, poleg tega se vam bo izboljšal imunski sistem, ki vas bo uspešno varoval pred škodljivimi virusi, bakterijami, paraziti in glivami.

Ne spreglejte
Lepota in zdravje

Opornica za koleno – za šport in zdravje

Lepota in zdravje

5 rešitev, ko se pojavi huda zaprtost

Lepota in zdravje

5 nasvetov za krepitev srca in ožilja

Lepota in zdravje

Po naravni poti nad gube na čelu