Posel

Kako odpreti poslovni račun?

Imeti svoje lastno podjetje ni kar tako, saj je to velika odgovornost. Preden se nekdo loti odprtja podjetja, mora poznati kar nekaj pomembnih zadev, da kasneje ne prihaja do večjih težav in zapletov. Na srečo pri nas nekatera podjetja organizirajo posebne seminarje, na katerih lahko izvemo prav vse, kar je potrebno o tem vedeti.

Pomemben del odpiranja lastnega podjetja je tudi odpiranje poslovnega računa. Podjetnik mora namreč za namene poslovanja podjetja odpreti transakcijski račun (TRR) na banki. Postopek odprtja računa za namene podjetniškega poslovanja pa je različen za samostojne podjetnike (s.p.) in družbe z omejeno odgovornostjo (d.o.o.).

Postopek odpiranja računa

Postopek odpiranja poslovnega računa je torej odvisen tudi od tega, kakšno podjetje imate. Če imate d.o.o., boste morali vplačati 7.500 evrov ustanovnega osnovnega kapitala. Znesek se bo najprej nakazal na vaš začasni poslovni račun, obenem boste prejeli še potrdilo o vplačanem znesku. Nato bo sledil zaključek ustanavljanja podjetja. Čisto na koncu je potrebno začasni račun pretvoriti v poslovnega.

Postopek odpiranja poslovnega računa pri s.p. pa je precej enostavnejši. V tem primeru ni potrebno skrbeti za plačilo ustanovnega kapitala. Ustanovitelj s.p. se odpravi na izbrano banko, kjer mu najprej svetujejo o primernem računu.

Večina od bank vam bo svetovala odprtje poslovnega računa, čeprav zakon ne določa, da osebni transakcijski račun ni dovoljen. Poslovni račun v primeru s.p. je torej samo izraz, ki so ga v resnici pričele uporabljati banke, ne pa zakoni.

V nadaljevanju vam postopek za odprtje poslovnega računa prikazujemo še nazorneje.

Ustanovitev s.p. ter postopek odprtja poslovnega računa

Samostojni podjetniki lahko ustanovite podjetje in odprete poslovni račun v štirih korakih.

 1. Samostojni podjetnik mora najprej opraviti postopek registracije podjetja na točki VEM.
 2. Po pošti nato prejme Sklep o vpisu podjetja v poslovni register.
 3. S sklepom se mora podjetnik odpraviti na izbrano banko in odpreti transakcijski račun.
 4. Banka Slovenije nato poskrbi, da je TRR račun podjetnika javno objavljen v registru podjetij AJPES, in sicer med ostalimi podatki podjetnika.

Postopek odprtja TRR za ustanovitelje d.o.o.

Odprtje transakcijskega računa za d.o.o. poteka v dveh glavnih korakih.

 1. Ustanovitelji d.o.o. na točki VEM ali pri notarju poskrbijo za pripravo vse potrebne dokumentacije.
 2. Na točki VEM referent ali notar ustanoviteljem d.o.o. po podpisu celotne dokumentacije izroči tri pomembne dokumente. To so:
  1. Akt o ustanovitvi podjetja,
  2. Sklep o poimenovanju zastopnikov,
  3. Sklep o določitvi poslovnega prostora.

Ko ustanovitelji d.o.o. prejmejo te dokumente, na izbrani banki odprejo TRR. Na ta račun morajo nato položiti kapital, pri čemer je najmanjši možni znesek 7.500 evrov. Izbrana banka mu nato izda potrdilo o vplačilu kapitala. Potrdilo ustanovitelji d.o.o. dostavijo na točko VEM, in sicer referentu ali notarju. Ta bančni dokument je namreč pomemben del za registracijo podjetja.

Ko podjetniki oddajo vlogo za registracijo d.o.o. na registrsko sodišče, sodišče v roku enega tedna pošlje Sklep o vpisu poslovnega subjekta v register podjetja. S sklepom se podjetniki vrnejo na banko in začasni račun se lahko sedaj spremeni v poslovnega. Od tega trenutka dalje podjetje razpolaga s kapitalom za tekoče poslovanje.

Ne spreglejte
Posel

Načrtovanje spletne strani – kaj vse upoštevati?

Posel

Kako nastane kovinska konstrukcija?

Posel

13 znakov mobinga na delovnem mestu

Posel

Kako uspešno izpeljati razgovor za službo?