Zanimivo

Kako poteka upravljanje CNC strojev?

Upravljanje CNC stroja

CNC (Computer numerical control) stroji so prisotni v vseh kovinsko predelovalnih objektih. Računalnik s programsko podporo CAM na podlagi digitaliziranih podatkov nadzoruje, avtomatizira in spremlja gibanje stroja. Stroj je lahko rezkalni stroj, stružnica, usmerjevalnik, varilni stroj, brusilnik, laserski ali vodni rezalnik, stroj za stiskanje pločevine, robot ali druga vrsta stroja.

Pri večjih industrijskih strojih je računalnik običajno vgrajen v poseben krmilnik. Pri manjših tipih strojev ali pri nekaterih nadgradnjah pa gre lahko za zunanji osebni računalnik. Krmilnik CNC sodeluje z vrsto motorjev in pogonskih komponent za premikanje in krmiljenje osi stroja ter izvajanje programiranih gibov. Na industrijskih strojih je običajno nameščen zapleten sistem povratnih informacij, ki nenehno spremlja in prilagaja hitrost in položaj rezalnika.

CAD/CAM

CNC stroj za svojo učinkovitost potrebuje ustrezno računalniško in programsko podporo. V tem pomenu se srečujemo z dvema izrazoma, in sicer CAD (Computer-aided design) in CAM (Computer-aided manufacturing). CAD je sestavljen iz medsebojno povezanih elementov, pri čemer mora operater poznati programsko opremo in biti seznanjen z reševanjem konstrukcijskih težav.

CAD/CAM v zobozdravstvu

Tehnologija CAD/CAM se uporablja tudi pri izdelavi zobne protetike.

Bistvena razlika med CAD in CAM je v dejstvu, da CAM na osnovi CAD modela generira ustrezno kodo za krmiljenje stroja, ki ga upravlja računalnik. CAM je v tem pogledu programsko orodje za numerično krmiljenje, CAD pa pomaga izdelovati dvodimenzionalne in tridimenzionalne oblike.

Kdo je lahko operater na CNC stroju?

Če vas zanima delo CNC operaterja, se pripravite na raznolik nabor nalog in odgovornosti, ki jih je treba obvladati. Najprej boste morali natančno preučiti delovni nalog in tehnično, skladiščno ter delovno dokumentacijo za pripravo CNC stroja za delo. To vključuje pripravo potrebnega materiala v skladu s predpisanimi specifikacijami. Nato so na vrsti pravilne nastavitve CNC stroja z vnosom programa, po katerem bo stroj obdeloval material, in pravilno namestitvijo orodij.

Nadzorovati bo treba delovanje stroja in spremljati proces obdelave, da se pravočasno zaznajo morebitne napake, ki jih je treba odpraviti. Prav tako operater skrbi za menjavo orodij na stroju, ko se ta izrabijo, da proizvodnja poteka nemoteno. Operater je odgovoren za ažuriranje dokumentacije in vpisovanje morebitnih sprememb v postopku izdelave, ob koncu dela pa pripravi poročilo o zaključenem delu, kar je pomembno za sledenje in nadzor proizvodnje.

Kakšne CNC stroje poznamo?

Stroji CNC imajo lahko več osi gibanja, ki so lahko linearne ali rotacijske. Veliko strojev ima obe vrsti. Stroji za rezanje, kot so laserji ali stroji z usmerjenim vodnim curkom, imajo največkrat le dve linearni osi, X in Y. Stroji za rezkanje imajo običajno vsaj tri rotacijske osi, X, Y in Z, lahko pa tudi več.

CNC laserski stroj

CNC laserski stroj se lahko premika po treh linearnih oseh: X, Y in Z.

Petosni rezkalni stroj je stroj, ki ima tri linearne osi in dve rotacijski, kar omogoča, da rezkar deluje v polobli 180° in včasih tudi več. Obstajajo tudi petosni laserji, robotska roka pa ima lahko celo več kot pet osi.

Manj zahtevni namizni CNC stroji

Obstaja veliko manjših namiznih CNC strojev v slogu modelarjev in ljubiteljev. Na splošno so lažji, manj togi, manj natančni, počasnejši in cenejši od industrijskih strojev, vendar se dobro obnesejo pri obdelavi predmetov iz mehkejših materialov, kot so plastika, pena in vosek.

Nekateri namizni stroji lahko delujejo podobno kot tiskalnik. Drugi imajo lasten zaprt sistem ukazov in morda celo namensko programsko opremo CAM. Nekateri sprejemajo tudi standardno G-kodo kot vhodni podatek, obstajajo pa še nekateri namizni stroji industrijskega standarda z namenskimi krmilniki za natančna manjša dela.

Morda vas zanima tudi
Zanimivo

Zakaj potrebujete strešni šotor in katerega izbrati?

Zanimivo

Kako pomembni so certifikati v kovinski industriji?

Zanimivo

Kako podaljšati življenjsko dobo akumulatorja?

Zanimivo

Kako osvojiti simpatijo na portalu za zmenke?