Zanimivo

Kako podaljšati življenjsko dobo akumulatorja?

Življenjska doba akumulatorja

Vozniki se zavedamo pomena dobrega akumulatorja in se vsako zimo bojimo, da je morda njegova zadnja. Ravno pozimi se namreč največkrat pripeti, da se ob obračanju ključa nič ne zgodi. Morda le kratko klikanje ali niti to ne. Takrat vemo, da je pred nami zoprn dan.

Zamuda v službo, nakup novega akumulatorja in njegova namestitev. Seveda je potrebno starega prej odstraniti. Kot zanalašč velikokrat kupimo napačnega, prešibkega, prevelikega in tako se naša agonija tega dne še podaljša. Kako pa podaljšati življenjsko dobo akumulatorja?

Vir: https://www.avtoservis-selan.si/10-nasvetov-za-daljse-delovanje-akumulatorja

Ne veselite se vedno kratkih poti

Nič koliko voznikov se rado pohvali, da avtomobil potrebujejo samo tu in tam ter da se vozijo zgolj po nekaj kilometrov. To je dobra novica glede časa, ki ga izgubijo na poti, a slaba novica za njihov akumulator. Ta se namreč polni med vožnjo, za kar poskrbi alternator.

Alternator

Ko motor avtomobila obratuje, alternator generira izmenični električni tok.

Polnjenje zahteva svoj čas, zato se na krajših razdaljah akumulator zgolj prazni in ne polni. Lahko si predstavljamo, da na neki točki enostavno zmanjka energije za zagon motorja, kar se še prav posebej rado pripeti v zimskem času, ko so zunaj nižje temperature in se tako akumulator še hitreje prazni. Če se večinoma vozite na krajše razdalje, poskrbite za občasno daljšo vožnjo in ustrezno polnjenje akumulatorja.

Izklopite nepotrebe porabnike

V avtomobilu je kar nekaj porabnikov električne energije, ki pa to počnejo tudi takrat, ko za to ni nobene potrebe. Ugasnite klimatsko napravo, radio ali priključene električne naprave, če tisti hip niso potrebne.

Prav tako se svetuje ugašanje vseh porabnikov električne energije po prihodu na parkirišče. Tako ob naslednjem zagonu ne bo prišlo do skupne zahteve vseh porabnikov po energiji, ampak bo akumulator namenjen zgolj vžigu motorja.

Pregledujte pritrjenost kablov

V starejših avtomobilih smo bili vajeni ves čas preverjati nivo kisline v akumulatorju. V primeru, da je bilo le-te premalo, smo dolili destilirano vodo in zadevo rešili. Pri novejših akumulatorjih to ni več potrebno, zato pa še vedno preverjamo vse ostalo.

Vsaj občasno pokukamo pod pokrov in preverimo:

  • pritrjenost kablov ali spojk,
  • morebitne znake poškodb,
  • vijake in konektorje.

Morebitna slaba pritrjenost kabla na akumulator lahko povzroči izgube med polnjenjem in s tem oslabi moč akumulatorja. V primeru, da se z vozilom dlje časa ne boste vozili, akumulator napolnite do konca, ga odstranite iz vozila in ga shranite na suhem in toplem prostoru.

Zaupajte opozorilom na armaturni plošči

Ko se na armaturni plošči prižge opozorilo, smo takoj pozorni nanj, a le redko isti hip ukrepamo. Če le ne gre za kaj katastrofalnega, kar nekako upamo, da bo lučka ugasnila in bo vse v redu. Tako kot na ta način ne ravnamo s svojim telesom, ko nas opozori, da nekaj ni v redu, tega ne počnemo niti z avtomobilom.

Opozorilo za težave z akumulatorjem

Pozorni bodite na opozorilno lučko za težave z akumulatorjem (na armaturni plošči).

Če se pojavlja opozorilo, ki kaže na težave z elektriko v vozilu, se zapeljite do svojega mehanika in ga prosite, naj preveri, za kaj gre. Čeprav vozilo morda brez težav deluje tudi ob prižganem opozorilu, pa to ne pomeni, da se ves čas ne povzroča škoda, denimo na akumulatorju ali kje drugje.

Naročite se na pregled stanja akumulatorja

Kljub vsem previdnostnim ukrepom pa je menjava akumulatorja v prihodnosti enostavno neizogibna. Rok trajanja lahko s premišljenim ravnanjem, na srečo, precej podaljšamo. Celo precej preko tistega, kar je zagotovil proizvajalec. Ko zaznamo, da je akumulator upehan, se za zamenjavo odločimo pravočasno.

Včasih menjava morda niti ne bo potrebna. Le napolniti ga bo treba do konca in bo še lep čas deloval. Ker pa nikoli ne vemo, kdaj se bliža zadnji dan, imamo v vozilu pripravljanje vžigalne kable ali mini akumulator za enkratni zagon motorja.

V vsakem primeru pa zaupajte svojemu serviserju in zamenjajte akumulator še pred pojavom težav. Avtomehanik bo opravil pregled stanja akumulatorja ter vam povedal, koliko časa še lahko računate na njegovo delovanje.

Morda vas zanima tudi
Zanimivo

5 nasvetov, kako najti sanjskega partnerja

Zanimivo

Kako poteka upravljanje CNC strojev?

Zanimivo

Zakaj potrebujete strešni šotor in katerega izbrati?

Zanimivo

Kako pomembni so certifikati v kovinski industriji?